Nyhed
Professor undersøger klager over magtmisbrug hos politiet

Nyhed
Professor undersøger klager over magtmisbrug hos politiet

Professor undersøger klager over magtmisbrug hos politiet
Nyhed
Nyhed
Af Lucca Elisa Pedersen Szast, AAU Kommunikation & Public Affairs. Foto: Andreas Jarblad.
I demokratiske lande har politiet ret til at anvende flere former for magt i deres arbejde og kan selv tage beslutningen om at udøve magt i situationer, hvor de finder det nødvendigt.
Det hænder dog, at en borger mener, at politiet har misbrugt den magt. Derfor er det nødvendigt, at borgeren har mulighed for at klage over politiet. Men begrebet ’magtmisbrug’ betyder ikke det samme i alle stater, fortæller Kristine Eck, der er ny professor på Institut for Politik og Samfund.
- Folk er bekendte med den form for magtmisbrug, som får mest opmærksomhed i medierne, der handler om vold. Men der findes en bredere definition, der også handler om for eksempel korruption, eller hvis politiet kigger i borgernes personlige filer. Hvert land definerer begrebet forskelligt, siger professoren.
Det betyder, at klager over magtmisbrug bliver håndteret forskelligt fra stat til stat.
Manglende forskning på området
De kommende år skal Kristine Eck arbejde på forskningsprojektet: Variation in Institutional Oversight of Police Misconduct (VINO), hvor hun undersøger, hvordan demokratiske medlemslande i OECD håndterer klager over magtmisbrug hos politiet.
Projektet er støttet af the European Research Council (ERC), der har givet en af de eftertragtede bevillinger til projektet.
I mange lande bliver klager over magtmisbrug håndteret af myndigheder, der holder opsyn med problemet. Men der findes ikke meget forskning på området, og der mangler viden om, hvordan man bør udvikle disse institutionerne.
Det er blandet andet det, projektet VINO skal bidrage til.
- Det er vigtigt, at borgerne har mulighed for at klage over politiet, ellers kan det gå ud over tilliden. Hvis borgerne mister tilliden, vil de muligvis stoppe med at anmelde kriminalitet eller hjælpe politiet, forklarer Kristine Eck.
Professor Kristne Eck har gennem hele sin forskningskarriere været optaget af politisk tvang med fokus på borgerkrig.
- Det er nok det med angreb på civile, der interesserer mig i dette emne – hvornår og hvordan stater bruger tvang mod civile, og hvordan civile modsætter sig denne tvang, siger hun.
Om projektet
Professor Kristine Eck er videnskabelig leder af projektet: Variation in Institutional Oversight of Police Misconduct (VINO).
Projektet løber fra 2021-2026 og er støttet af the European Research Council (ERC).
Forskerne bag projektet anvender en række forskellige metodiske tilgange, herunder tværnationale, statistiske analyser samt casestudier baseret på feltarbejde.
Projektets data omfatter blandt andet statistik fra klagemyndighederne i OECD-demokratier.