Nyhed
Professor Jørgen Goul Andersen takker af

Nyhed
Professor Jørgen Goul Andersen takker af

Professor Jørgen Goul Andersen takker af
Nyhed
Nyhed
Af Lucca Elisa Pedersen Szast, AAU Kommunikation & Public Affairs
Hvis du på et tidspunkt i dit liv har beskæftiget dig med samfundsvidenskab, er der stor sandsynlighed for, at du har læst en bog af professor Jørgen Goul Andersen.
Han begyndte allerede at undervise mens han selv læste statskundskab på Aarhus Universitet. Siden dengang har han skrevet og redigeret omtrent 50 bøger. Mange af dem kendte grundbøger.
Goul Andersens forskningsområder dækker over emner som velfærdsstaten, arbejdsmarked, medborgerskab, vælgere, partier, magt, demokrati, økonomi og meget andet.
I morgen afholder Jørgen Goul Andersen sin fratrædelsesforelæsning på Aalborg Universitet, hvor han har været professor siden 1995.
Passion for velfærdsstat og vejledning
Jørgen Goul Andersen har forsket og bidraget med vigtig viden om velfærdsstaten i mere end fire årtier.
Han har særligt været optaget af spørgsmål om, hvordan velfærdsstaten fungerer og bevæger sig, samt hvordan den løser og skaber problemer.
Goul Andersens forskning har gjort os klogere på både vores egen og udenlandske velfærdsstater, for, som han selv siger: ”Velfærdsstaten er vigtig. Velfærdsstaten er jo det meste af, hvad politik drejer sig om.”
Men det er alle de ph.d.-studerende, Jørgen Goul Andersen har været vejleder for, som han fremhæver, når man spørger, hvad han er mest stolt af.
”Dem er jeg stolt af. Helt vildt stolt. De er gode,” understreger han.
Vejen til professoratet
Jørgen Goul Andersen læste på universitetet i 1970’erne, hvor antallet af studerende steg drastisk. Det betød også, at arbejdsløsheden var høj, husker han.
Derfor specialiserede mange studerende sig i flere forskellige fag, hvilket har sat aftryk på hele Goul Andersens forskningskarriere:
”Hvis man kan kombinere ting, kan man også få øje på potentielle problemer. I danske valgundersøgelser har vi været gode til at få nye emner med meget tidligt. Vi har forudset, at noget blev vigtigt, fordi vi har haft en forståelse af samfundet i makroperspektiv. Det er et godt udgangspunkt. Det er vigtigt at have forståelse for både globalisering og vælgere,” tilføjer han.
Jørgen Goul Andersen blev ansat som professor ved Aalborg Universitet i 1995 efter nogle års samarbejde om et AAU-projekt om medborgerskab, der var stærkt inspireret af den svenske Magtudredning.
Senere var han også en del af forskningsledelsen for den danske Magtudredning.
”Vi fik blandt andet stiftet en forskningsgruppe om velfærdsstater (CCWS), hvor vi hurtigt blev mange, fordi vi både involverede kvikke studerende og forskere fra andre institutter og universiteter. Vi var rigtig gode til at dele hinandens netværk og komme ud i verden – og var med til at opbygge europæisk samarbejde om velfærdsstatsforskningen. Vi var gode til at kombinere kompetencer, så to plus to kunne give fem, seks eller syv. Det var en meget spændende tid. Det lærte mig meget om samarbejde,” fortæller han.
Kan ikke lade være
Selvom Jørgen Goul Andersen allerede har været emeritus i et par måneder, er det ikke noget, han mærker til endnu. Han håber blandt andet at få skrevet en slags ”håndbog om fejl i politik”, som han har syslet med i flere år.
Så der kommer én bog mere?
”Ja, og jeg håber da, at der kommer mange flere… jeg kan jo ikke lade være,” griner professoren.
Når Jørgen Goul Andersen i morgen afholder sin fratrædelsesforelæsning, skal det selvfølgelig handle om velfærdsstaten – herunder misforståelser og fejl.
”Og så bliver der måske også tid til et par erindringer indimellem,” siger han.
FAKTA
Jørgen Goul Andersen har blandt andre skrevet bøger som:
Debatbøger:
Lærebøger: