Spring til indhold
Forside

Nyhed

Opportunistiske politikere og troløse vælgere?

Lagt online: 15.02.2023

Det er svært – både at være politiker og vælger. Det var noget af det, der var enighed om under debatmødet 8. februar om den nye regering, som Institut for Politik og Samfund og Det Nordjyske Mediehus var gået sammen om at arrangere.

Af Charlotte Tybjerg Sørensen, kommunikationsmedarbejder
Fotos: Fotograf Bente Poder, Det Nordjyske Mediehus

Et panel, bestående af institutleder, professor Michael Baggesen Klitgaard og lektor Ditte Shamshiri-Petersen og de to tidligere mangeårige folketingsmedlemmer Niels Ahlmann-Olsen og Kristian Thulesen Dahl, kom med bud, analyser og perspektiver på valgkampen, valget, regeringsdannelsen, og hvad vi kan forvente af dansk politik de kommende år.

For valgforskere var valget i november 2022 en gavebod, sagde Ditte Shamshiri-Petersen.

- Et støtteparti fik presset valgudskrivelsen igennem, der var rekordmange tvivlere og mange partiskift og partistiftere. Valget var mere omskifteligt end vi plejer at se og personer havde ekstra stor betydning denne gang, sagde hun.

Næsten 100 interesserede borgere var mødt op på CREATE i Aalborg for at deltage i debatmødet. Journalist Johannes Jacobsen fra Det Nordjyske Mediehus var ordstyrer.
Foto: Fotograf Bente Poder, Det Nordjyske Mediehus

Michael Baggesen Klitgaard konstaterede, at valget både viste, at noget er forandret, men også, at der er noget, der stadig gælder.

- Valget har vist, at vi har troløse vælgere og troløse politikere. De rammevilkår, der er i dag, er nogle andre end tidligere – med SoMe og medierne, der sender det meste af døgnet. Men der er også noget, der er stabilt: Politikerne vil have indflydelse og magt - for at kunne gennemføre deres politik, og de vil også have stemmer. Problemet er, at man ikke kan forfølge alle tre ting på én gang, så nogle gange må man give køb på det ene for at opnå det andet, sagde Michael Baggesen Klitgaard og sigtede blandt andet til situationen efter valget, hvor regeringspartierne har mistet en stor del af opbakningen hos deres vælgere.

Politik er ikke en statisk størrelse

Ditte Shamshiri-Petersen er en del af projektgruppen på Det Danske Valgprojekt. Hun er i gang med at analysere data fra 200 vælgere, som under valgkampen har ført dagbog. Mange af dem har været i tvivl og ændret mening frem mod valget 1. november.

- Politik er ikke en statisk størrelse, så når man beskylder vælgerne for at være troløse, så handler det om, at de bliver fodret med ny information, som de skal forholde sig til. Så det er ikke vælgerne, der er ”dumme” eller kun har korttidshukommelse, sagde Ditte Shamshiri-Petersen blandt andet.

Både Niels Ahlmann-Ohlsen og Kristian Thulesen Dahl mente, at krisebegrebet, som ligger til grund for regeringsdannelsen, er opfundet til lejligheden.

- Jeg synes, Løkke er dygtig med at deklarere noget som nødvendighedens politik, men det har jeg det meget svært med, sagde Kristian Thulesen Dahl, som har forladt politik og nu er direktør for Port of Aalborg.

Niels Ahlman-Ohlsen, som også er direktør i sit nuværende arbejdsliv, var folketingsmedlem for de Konservative i perioden 1981-1999. Han var – som Kristian Thulesen Dahl – imponeret af Lars Løkke Rasmussens evne til at placere sig selv i magtens centrum igen, men han beklagede, at "det ser ud til at være kommet et arbejdsfællesskab frem for et værdifællesskab".

Tre mod en på, at regeringen ikke går tiden ud

Af de fire paneldeltagere, var det kun Kristian Thulesen Dahl tror, at regeringen holder en fire-årig valgperiode.

- Det kan være, at Venstre er så stædige, at de vil kæmpe kampen for at holde fast på regeringen i håbet om, at være den på de borgerliges vegne tager ansvar, var vurderingen fra det fra den tidligere formand for Dansk Folkeparti.

Selvom valget endte med en overraskende regeringsdannelse og et arbejdsfællesskab fremfor et værdifællesskab, gav ingen af de fire paneldeltagere udtryk for, at dansk politik er forandret for evigt. Men Niels Ahlmann-Ohlsen var ikke optimistisk på Christiansborg-politikkens fremtid.

- Jeg synes, vi ser fælles og færre tillidsforhold mellem politikere og mere opportunisme, sagde han afslutningsvist.