Spring til indhold.
Forside

Nyhed

Forskere var med forrest da nyt digitalt velfærdsprogram blev rullet ud

Lagt online: 30.03.2022

Aalborg Kommune valgte at tage forskere med helt ind i maskinrummet, da de startede med at bruge et nyt elektronisk omsorgs- og journalsystem. Projektet er unikt, da Aalborg Kommunes ledelse åbnede maskinrummet på et sårbart tidspunkt.

Nyhed

Forskere var med forrest da nyt digitalt velfærdsprogram blev rullet ud

Lagt online: 30.03.2022

Aalborg Kommune valgte at tage forskere med helt ind i maskinrummet, da de startede med at bruge et nyt elektronisk omsorgs- og journalsystem. Projektet er unikt, da Aalborg Kommunes ledelse åbnede maskinrummet på et sårbart tidspunkt.

 Af Niels Krogh Søndergaard, kommunikationsmedarbejder

I 2019 skulle bl.a. hjemmehjælperne i Aalborg begynde at bruge et nyt it-system i deres hverdag med borgerne. Nye vaner skulle læres, og oplysningerne i journalerne skulle overføres til et nyt system.

Forskere fra Center for IT Ledelse på Aalborg Universitet analyserede fra starten, den måde 7.000 ansatte i kommunen tog et nyt it-system i brug, og forskerne leverede løbende data om deres observationer til ledelsen på velfærdsområdet.

Ændringerne i Aalborgs social- og omsorgssektor skabte ikke glæde hos alle, og det var netop en dimension, som forskerne fra Institut for Politik og Samfund AAU fra starten gerne ville se nærmere på.

Tablets i velfærdshverdagen

- Det er vigtigt at kigge på hele organisationen, når der sker store digitale skift, forklarer professor Jeppe Agger Nielsen.

- Her kan der være en tendens til, at motivationen og optimismen daler jo længere ned i organisationen, man bevæger sig. Derfor er ledelse af store IT-drevne forandringer på velfærdsområdet en enorm vanskelig og krævende opgave.

I tre år har Agger Nielsen nu fulgt udrulningen af CURA, det nye digitale velfærdsværktøj til tablets og mobiler i Aalborg (2018-21), sammen med forskerkollegerne Mette Strange Noesgaard og Kasper Trolle Elmholdt. I et såkaldt følgeforskningsprojekt analyserede de Aalborg Kommunes Ældre- og Handicapforvaltnings implementering af deres nye elektroniske omsorgs- og journalsystem.

Forskerne har prøvet at finde svar på spørgsmål som:

-        Hvordan har kommunen organiseret forandringen?

-        Har medarbejderne opnået gevinster ved det nye system?

-        Hvad med borgerne?

Hos kommunen er direktør for social og ældreområdet, Jan Nielsen, glad for samarbejdet med forskerne, som han siger var anderledes end noget samarbejde han har prøvet før.

 

Det har været helt unikt, fordi vi har i ledelsen fået hurtige resultater, så vi løbende har haft et mere nuanceret indblik i vores egen organisation.

Jan Nielsen, direktør for social og ældreområdet, Aalborg Kommune

 Projektet med AAU-forskerne har været anderledes på en anden måde, siger han.

- Normalt ville vi i kommunen måske ikke tage et følsomt og stort projekt som dette og åbne dørene for forskere, som vi har gjort. Det er unikt. Og vi har fået fantastisk meget ud af at arbejde sammen med dem.

Forskerne underviser også på Aalborg Universitet, og de har både kunnet bruge resultaterne i deres fag med de studerende, og Jan Nielsen og kollegaer fra Aalborg Kommune, har også været på besøg og fortalt i undervisningen.

Forskerne bruger resultaterne i deres arbejde med at undersøge it-systemers rolle i strategiske forandringsprojekter i det offentlige i stor skala, og hvordan man kan understøtte udbyttet af den nye praksis, som systemerne kan skabe.

Bøvl eller godt værktøj

Forskerne startede empiriindsamlingen blandt medarbejdere på socialområdet, før det nye system blev taget i brug i kommunen, og indhentede derefter løbende data over de næste år. Der var en udpræget positiv holdning til systemet fra medarbejderne i starten, men der var også bekymring for, om et nyt system i hverdagen ville fjerne tid fra kerneopgaven, den menneskelige omsorg.

Aalborg Kommune har været med til at medfinansiere projektet, og processen har været meget tæt. Hver gang forskerne har samlet data ind i kommunen, præsenterede de dem for kommunen 2-3 uger efter.

Men ”vi er ikke konsulenter,” siger lektor Kasper Trolle Elmholdt, Institut for Politik og Samfund.

- Vi har fremlagt opmærksomhedspunkter og data for kommunen, og tæt samarbejde giver jo selvfølgelig dilemmaer, men fordelene har været større end ulemperne.

- Vi har fået en unik mulighed for at afprøve vores analyser løbende. CURA-projektet har været en meget anderledes forsknings-case for os.

Vil du vide mere?