Spring til indhold
Forside

Nyhed

Et særligt forskningsprojekt om ChatGPT

Lagt online: 19.04.2023

Professor Jeppe Agger Nielsen, Center For It-Ledelse og sønnen Hjalte, der går i 8. klasse, har sammen skrevet en tekst om de fordele og ulemper ved chatbotten – og derefter bedt den om at lave et debatindlæg om samme emne. Det resulterede i, at artiklen kom i Jyllands-Posten som et debatindlæg.

Af Charlotte Tybjerg Sørensen, kommunikationsmedarbejder
Foto: Hjortlund Medier

Hjalte Agger Nielsen var for nylig i en uges praktik på Institut for Politik og Samfund – og hvad var mere aktuelt end at tage Chat GPT op som genstand for et mini-forskningsprojekt? Hjalte og Jeppe Agger Nielsen besluttede at lave et skriv om kunstig intelligens og ChatGPT med særligt fokus på uddannelsessektoren.  

Og som en del af artiklen bad de chatbotten om at skrive et debatindlæg på 300 ord med titlen: ”ChatGPT: Ven, fjende eller et sted midt i mellem?”

- Det er et forsøg på at stimulere debatten om, hvad ChatGPT er i stand til - og ikke i stand til, fortæller Jeppe Agger Nielsen.

Han og Hjalte måtte konstatere, at ChatGPT var i stand til at udfordre dem – både på at producere en tekst, der fungerede, som det, den var tiltænkt – og på hastighed.

- Det tog ChatGPT 50 sekunder at skrive teksten om sig selv. For os tog det flere dage, fortæller Jeppe Agger Nielsen.

Vi har behov for at en åben og nuanceret debat om emnet i takt med, at robotter som ChatGPT bliver mere og mere almindelige teknologier i samfundet. Det er en opgave for både teknologieksperter, humanister og samfundsvidenskaben.

Jeppe Agger Nielsen, professor, CIM, AAU

ChatGPT’s tekst var noget mere generel end forskningsartiklen og har ikke medtaget kilder osv. men fungerer fint som et debatindlæg.

- Men det er vigtigt at være opmærksom på, at det output som kommer fra ChatGPT er en blanding af korrekt information og nogle tilfælde digtning. Og det er vanskeligt at gennemskue, hvad der er hvad, for ChatGPT skriver med stor autoritet, siger Jeppe Agger Nielsen.

Behov for åben og nuanceret debat

I artiklen konkluderer Hjalte og Jeppe Agger Nielsen blandt andet: ”Den store opgave i undervisningssektoren bliver at finde en farbar vej for chatrobotter, hvor de kan blive en ressource for både undervisere og elever… Men det bliver også en stor opgave at finde ud af, hvor det på ingen måder giver mening at benytte den form for teknologi!”

- Vi har behov for at en åben og nuanceret debat om emnet i takt med, at robotter som ChatGPT bliver mere og mere almindelige teknologier i samfundet. Det er en opgave for både teknologieksperter, humanister og samfundsvidenskaben, siger Jeppe Agger Nielsen.

Du kan selv se forskelle og ligheder mellem de to tekster, hhv. produceret af mennesker og af AI, hvis du klikker her.

Hjalte og Jeppe Agger Nielsens artikel blev indsendt til Jyllands-Posten som et debatindlæg – og blev (i forkortet version) bragt i avisen søndag 9. april. Debatindlægget kan læses på Jyllandsposten.dk (kræver abonnement).

Fakta - ChatGPT

  • ChatGPT er en stor sprogmodel, der er trænet af OpenAI på GPT-3.5-arkitekturen.
  • ChatGPT bruger maskinlæring og kunstig intelligens til at generere menneskelignende svar på en række spørgsmål og emner.
  • ChatGPT blev trænet på enorme mængder af tekst og er i stand til at forstå og generere svar på mere end 100 sprog.
  • ChatGPT er kendt for sin evne til at kommunikere på en naturlig og sammenhængende måde, og er blevet brugt til en række formål, herunder som en chatbot, en virtuel assistent og endda til at skrive nyhedsartikler.
  • ChatGPT er en af de mest avancerede sprogmodeller, der er tilgængelige i dag, og dens teknologi er fortsat under udvikling og forbedring.

Kilde: ChatGPT

Kontakt