Nyhed fra Institut for Politik og Samfund

Tidligere gæste-ph.d. leverer vigtigt indspark i debatten om jobcentrene

I et debatindlæg i Politiken den 9. september, argumenterer Rasmus Jensen Schjødt, tidligere gæste-ph.d. i CUBB for, at jobcentrene spiller en afgørende rolle ift. at hjælpe sårbare unge.

Lagt online: 19.09.2022

Tekst af Alberte Alsø Dokkedal, videnskabelig assistent

Ifølge Rasmus Jensen Schjødt, risikerer sårbare unge et helt liv uden stabil tilknytning til arbejdsmarkedet, hvis de ikke får den rette hjælp. Igennem sin forskning har Rasmus Jensen Schjødt fulgt en gruppe på 27 arbejdsløse unge gennem et år, for at lære mere om, hvordan de oplever mødet med jobcentret og de forskellige dele af beskæftigelsesindsatsen.

Til trods for meget negative forventninger til indsatsen i jobcentrene på forhånd, oplevede størstedelen af de 27 unge at blive mødt af empatiske og dygtige medarbejdere og indsatser som gør en stor forskel for de unges trivsel. Det er for eksempel kurser, der lærer unge med depression, stress og angst at blive bedre til at håndtere deres sygdom.

Det er derfor paradoksalt, at vi netop nu oplever nedskæringer på ungeindsatsen i jobcentrene, hvilket ”[…] sandsynligvis vil betyde færre af de mest effektive indsatser, som for eksempel de relativt lange forløb til psykisk sårbare unge, da disse indsatser selvsagt er dyrere end for eksempel kurser i at skrive et cv eller sende folk ud i virksomhedspraktik. Partierne bag nedskæringerne skylder svar på, hvor de unge kan få den hjælp, de har brug for, hvis det ikke er gennem jobcentrene”.

Vil du videre mere?

Institut for Politik og Samfund・ Fibigerstræde 1 og 3, 9220 Aalborg Øst ・ Frederikskaj 10B, 2450 København SV
Telefon.: 9940 8192・E-mail: inst.dps@dps.aau.dk