Nyhed fra Institut for Politik og Samfund

Jeevitha Yogachandiran Qvist, Institut for Politik og Samfund, får årets Kirsten Avlund- pris.

Forskningspris til ung forsker i seniorvelfærd

Lagt online: 24.09.2021

Tekst: Niels Krogh Søndergaard, kommunikationsmedarbejder
Foto: AAU

- Jeevitha Yogachandiran Qvists ph.d.-afhandling er excellent og meget gennemarbejdet, og hun frembringer på overbevisende vis ny viden om årsager og effekter af seniorers tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Sådan står der i indstillingen af den unge forsker til Kirsten Avlund-prisen, en pris der uddeles af Dansk Gerontologisk Selskab og doneres af Fonden Ensomme Gamles Værn. Prisen gives hvert år til en lovende ny forsker.

Social ulighed i seniorlivet

Jeevitha Yogachandiran Qvists forsvarede i februar 2021 sin afhandling om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, på fagsprog socialgerontologiske problemstillinger. Den hedder “Social Inequalities in Later Working Life and Retirement - Causes and Consequences” og belyser igennem fire selvstændige forskningsartikler social ulighed i tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på baggrund af social klasse, køn og etnicitet.

Ph.d.-afhandlingen er innovativ, fordi den nuancerer debatten om tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet ved at inkludere et livsforløbs- og socialt stratifikationsperspektiv for at prøve at forklare, hvorfor personer, der tilhører forskellige klasser, køn og etnicitet har forskellige muligheder for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

- Der er ingen tvivl om, at Jeevitha Yogachandiran Qvist er en yderst kvalificeret og lovende ung forsker, der allerede har demonstreret sine potentialer i forhold til international publicering i velrenommerede tidsskrifter, kan man læse i indstillingen til forskningsprisen.

Skal holde prisforelæsning

- Hun har evnet at formidle sin forskning til den brede offentlighed og har løbende været interviewet i diverse medier, og på Aalborg Universitet er hun allerede en yderst populær underviser.

Jeevitha er postdoc på Institut for Politik og Samfund og er tilknyttet det tværfaglige projekt ”Seniorarbejdsliv”. Projektet, der er finansieret af Trygfonden, udføres i et samarbejde mellem AAU, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Team Arbejdsliv.

Kirsten Avlund-prisen er på 10.000 kroner og gives som en opmuntring til fortsat gerontologisk forskning. Desuden skal Jeevitha holde prisforelæsning på Dansk Gerontologisk Selskabs Nationale Konference om Aldring & Samfund, hvor prisen uddeles. Prisen tildeles af en jury sammensat af bestyrelsesmedlemmer i Dansk Gerontologisk Selskab i samarbejde med Dansk Selskab for Geriatri.

Vil du vide mere?