Nyhed fra CUBB - Center for udvikling af borgerinddragende beskæftigelsesindsatser

CUBB-forsker i Information: Regeringen barsler med arbejdspligt for udlændinge. Kan blive tidssluger, advarer ekspert

CUBB-forsker i Information: Regeringen barsler med arbejdspligt for udlændinge. Kan blive tidssluger, advarer ekspert

Dagbladet Information bragte lørdag d. 5. juni et interview med Mathias Herup Nielsen. Læs indledningen på interviewet herunder.

Lagt online: 14.06.2021

Regeringen vil koble ændringer i kontanthjælpssystemet sammen med en arbejdspligt for flygtninge og indvandrere. Det slår beskæftigelsesministeren fast i forbindelse med Ydelseskommissionens anbefalinger. Men forsker advarer om, at det kan blive svært for kommunerne at finde på opgaver, som faktisk nytter.

Når kontanthjælpssystemet lige om lidt ventes at komme til debat med forhandlinger om et nyt kontanthjælpssystem, vil regeringen trække et længe ventet udspil op af hatten.

Det handler om aktivering af indvandrere og flygtninge. Mandag fremlagde Ydelseskommissionen sit bud på et nyt kontanthjælpssystem. Her lægges der op til, at systemet bliver forenklet, mens der flyttes penge fra de enlige over til børnefamilier, herunder familier, som i dag er på den lave hjemrejse-og selvforsørgelsesydelse.

Men Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) udtalte i forbindelse med offentliggørelsen af kommissionens arbejde, at regeringen ikke vil »hæve ydelserne for udlændinge«. Og samtidig er det »afgørende for regeringen«, at et nyt kontanthjælpssystem kommer til at spille sammen med og understøtte regeringens kommende forslag om en »37 timers arbejdspligt for nytilkomne udlændinge og andre med et fortsat integrationsbehov«. »Formålet er at skabe en arbejdslogik i systemet. Man skal mødes med et krav om 37 timers arbejdspligt og kun honoreres for den indsats, man yder - på samme måde som på arbejdsmarkedet« udtalte han i en pressemeddelelse mandag.

Mathias Herup Nielsen er forsker ved Aalborg Universitet og har sammen med sin kollega Lasse Schmidt Hansen fra Aarhus Universitet lavet et forskningsprojekt om nyttejob i kontanthjælpssystemet. Han advarer om, at det kan blive svært at finde på opgaver nok til en større gruppe af arbejdsløse, som der lægges op til med en decideret arbejdspligt for denne gruppe.

»Min store frygt er, at man etablerer noget, som man retorisk kalder nyttejob, men som reelt er et kæmpe apparat, som først og fremmest sluger enorme mængder af menneskers tid,« siger han.

Han tilføjer, at det er en velbegrundet frygt. For han har sammen med Lasse Schmidt Hansen dokumenteret, at nyttejob kan være forbundet med meget »spildtid«. »Hvis ikke man får tænkt aktivering ind som noget, der har et reelt indhold, får det lidt karakter af eftersidning.«.

Læs hele interviewet

Flere nyheder fra CUBB

Se listen